Τουρισμός: Στις 50.000 οι κενές θέσεις της θερινής σεζόν – Αναζητούν προσωπικό ακόμη και σε δομές μεταναστών

Τουρισμός: Στις 50.000 οι κενές θέσεις της θερινής σεζόν – Αναζητούν προσωπικό ακόμη και σε δομές μεταναστών


Ακόμη και με μετανάστες από δομές σε νησιά προσπαθούν οι επαγγελματίες του τουρισμού να μπαλώσουν τα κενά της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, που αγγίζουν τις 50.000 θέσεις, για το καλοκαίρι του 2024.

Η «μεγάλη φυγή» των εποχικών εργαζόμενων στο εξωτερικό, η δυσκολία εύρεσης καταλυμάτων για το προσωπικό αλλά και η εγκατάλειψη του τουριστικών επαγγελμάτων από τους νέους είναι οι κύριες αιτίες της υποστελέχωσης των επισιτιστικών επιχειρήσεων, σε μια χρονιά που οι πρώτες ενδείξεις προμηνύουν αυξημένο νούμερο επισκεπτών στη χώρα.

Προσλήψεις μεταναστών από τη δομή της Σάμου

Η αναζήτηση προσωπικού στις δομές μεταναστών είναι μια λύση που συμβαίνει για πρώτη φορά και αφορά θέσεις βοηθητικού προσωπικού, όπως εξηγεί στο Τhesstoday.gr o περιφερειάρχης ΠΟΕΣΕ Ν. Κυκλάδων και πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου Γιάννης Παπαδόπουλος. «Για πρώτη φορά, συνεργαστήκαμε με ΜΚΟ για να προσλάβουμε -όπως ορίζει ο νόμος- μετανάστες από τη δομή της Σάμου και έχουν ήδη γίνει δεκάδες προσλήψεις. Πρόκειται για ανθρώπους από Ασία και Αφρική και οι θέσεις που ζητάμε είναι βοηθητικό προσωπικό στην καθαριότητα ή στην κουζίνα. Το δύσκολο είναι ότι πρέπει να τους εξασφαλίζουμε στέγη, επομένως οι δυνατότητες είναι περιορισμένες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: «εκδηλώνουμε ενδιαφέρον ως εργοδότες, έπειτα αναλαμβάνει η ΜΚΟ να δει ποια άτομα από τη δομή διαθέτουν τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται, μετά ακολουθεί ένα τετ α τετ ανάμεσα σε εργαζόμενο και εργοδότη και αποφασίζεται αν θα προχωρήσουν στην πρόσληψη», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος και τονίζει πως σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για βοηθητικό προσωπικό που δεν αντικαθιστά τις κύριες θέσεις που μένουν κενές. «Μέσα σε έξι μήνες πρέπει να καλυφθούν τα έξοδα 12 μηνών. Θέλουμε προσωπικό για να πιάσουμε τους στόχους μας. Αν οι τουρίστες δεν ικανοποιηθούν αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ στον τουρισμό, καθώς αφού επιστρέψουν στις χώρες τους δε θα είναι πρεσβευτές της Ελλάδας», προσθέτει.

Ανάγκη για προσωπικό «πρώτης γραμμής» στον τουρισμό

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σεφ Τάσος Ζησόπουλος τονίζει στο Τhesstoday.gr πως οι 50.000 κενές θέσεις δε θα καλυφθούν, κάτι που υπονομεύει το ελληνικό τουριστικό προϊόν. «Τα προβλήματα δυστυχώς συνεχίζονται και φέτος με τις ελλείψεις στο προσωπικό να “χτυπάνε” την ελληνική γαστρονομία. Υπάρχουν κενά σε σέρβις, μάγειρες, ζαχαροπλάστες και όσο καλοί άνθρωποι και να είναι οι αλλοδαποί εργαζόμενοι, αποτελούν βοηθητικό προσωπικό κι όχι πρώτης γραμμής. Ενώ πρέπει να υπάρχει αναπλήρωση στον κλάδο με “νέο αίμα”, αυτό δεν συμβαίνει. Πολλές φορές οι εργαζόμενοι δε τηρούν τη συμφωνία, κλείνουν καλύτερη συμφωνία και δεν εμφανίζονται στην επιχείρηση που τους περίμενε. Έρχονται οι τουρίστες να γευτούν ελληνική γαστρονομία και ρισκάρουμε πλέον ποιότητα και υπηρεσίες. Με ελλιπές προσωπικό, δεν μπορείς να προσφέρεις αυτό που θέλεις», υπογραμμίζει.

Σε… Ισπανία και Ελβετία απορροφώνται οι εποχικοί εργαζόμενοι από την Ελλάδα

Μάλιστα, αρκετοί εποχικοί εργαζόμενοι που γυρνούν την πλάτη στις ελληνικές επιχειρήσεις, φτάνουν μέχρι και στις ελβετικές Άλπεις, προκειμένου να εργαστούν σε καλύτερες συνθήκες από αυτές που προσφέρει η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Ζησόπουλο. «Τα τρία τελευταία χρόνια παραητρούμε την “μεγάλη φυγή” από τα τουριστικά επαγγέλματα. Νέα παιδιά εγκαταλείπουν τον κάδο γιατί βλέπουν ότι δεν τους ταιριάζει και άλλα φεύγουν στο εξωτερικό γιατί προσφέρει δελεαστικές συνθήκες σε μαγειρική και σέρβις. Απορροφώνται σε χώρες της Ευρώπης όπως Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία μέχρι και στις Άλπεις της Ελβετίας», αναφέρει.


Πηγή:www.larissanet.gr

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Ακόμη και με μετανάστες από δομές σε νησιά προσπαθούν οι επαγγελματίες του τουρισμού να μπαλώσουν τα κενά της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, που αγγίζουν τις 50.000 θέσεις, για το καλοκαίρι του 2024