Φυσικό αέριο – Πετρέλαιο θέρμανσης: Τι συμφέρει περισσότερο και πώς θα εξοικονομήσετε χρήματα

Φυσικό αέριο – Πετρέλαιο θέρμανσης: Τι συμφέρει περισσότερο και πώς θα εξοικονομήσετε χρήματα


Ασύμφορη, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζουν οι ειδικοί την επιστροφή από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο, κάνοντας λόγο για σημαντικά έξοδα, αλλά και για μία επιλογή που στο τέλος του χειμώνα, θα αποδειχθεί ζημιογόνα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στο GRTimes ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Καύσης Βορείου Ελλάδος «Προμηθέας», Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, «πρόκειται για βήμα προς τα πίσω, καθώς διαθέτοντας έναν λέβητα με φυσικό αέριο τα έξοδα θα είναι πολύ λιγότερα, ακόμη κι αν λάβουμε υπόψιν την κρατική επιδότηση στο πετρέλαιο».

Η διαφορά φυσικού αερίου και πετρελαίου σε αριθμούς – Ποιο το κόστος της μετατροπής

Όπως εξηγεί ενδεικτικά, «σε συζητήσεις που έχω με καταναλωτές, αντιλαμβάνομαι ότι πέρυσι χρειάστηκαν δύο τόνοι πετρελαίου, δηλαδή 3.000€, για να ζεσταθούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Την ίδια στιγμή, κάποιος με φυσικό αέριο, ακόμη και με τις τιμές σε τόσο υψηλό επίπεδο, χρειάστηκε, σε ένα κακό σενάριο, τρεις φορές λιγότερα χρήματα. Επομένως, όσο κι αν ανέβει η τιμή του φυσικού αερίου, το πετρέλαιο δεν θα συμφέρει».

Ο ίδιος μιλά επιπλέον για μία λύση η οποία εκ των πραγμάτων θα κοστίσει ακριβά, καθώς, όπως λέει, «ένας λέβητας πετρελαίου που θα πρέπει να εγκατασταθεί εκ νέου σε ένα σπίτι θα κοστίσει 2.500€ χωρίς την εργασία, που κατά μέσο όρο διαρκεί περίπου μία ημέρα. Με την εργασία, το κόστος της οποίας ποικίλλει, ανάλογα με τις απαιτήσεις του χώρου, η τιμή μπορεί να ξεπεράσει και τις 3.000€, καθώς πρέπει να τοποθετηθεί μέχρι και καμινάδα».

Προτείνει ακόμη, «αντί να επιδοτείται ο κόσμος για να μετατρέψει και πάλι το φυσικό αέριο σε πετρέλαιο, είναι καλύτερο να επιδοτηθεί για να μετατρέψει τους λέβητες φυσικού αερίου, σε λέβητες συμπύκνωσης», καθώς οι συγκεκριμένοι λέβητες πετυχαίνουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Ωστόσο αποτελούν μόνο το 35% του πληθυσμού των λεβητών φυσικού αερίου.

Για την… επιστροφή στο πετρέλαιο σημειώνει πως «όσοι έσπευσαν να το πράξουν πραγματοποίησαν μία βεβιασμένη κίνηση που αποτελεί αναμφίβολα βήμα προς τα πίσω», ενώ θέτει και το -ρητορικό προφανώς- ερώτημα: «Τόσα χρόνια μιλάμε για φιλικό καύσιμο για το περιβάλλον και τώρα γυρνάμε πίσω;».

Επιπλέον θωρεί πως είναι λανθασμένη και η στάση όσων έσπευσαν να μεταβούν σε πηγές θέρμανσης όπως τα καυσόξυλα, αλλά και οι ξυλόσομπες, οι οποίες «τα τελευταία χρόνια δεν είχαν σημαντική απήχηση. Ξαφνικά η ζήτηση αυξήθηκε και είναι λογικό να παρουσιάζουν πλέον έλλειψη στην αγορά».

Πώς να αξιοποιήσετε διαφορετικά τον λέβητα φυσικού αερίου

Στο ίδιο πνεύμα, ο κ. Σπανουδάκης προτείνει εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης σε όσους διαθέτουν λέβητες φυσικού αερίου, σχετικά με τον επερχόμενο χειμώνα.

«Αρχικά, πρέπει να πραγματοποιηθεί σωστή συντήρηση του υπάρχοντος λέβητα. Αυτό σημαίνει ότι με ένα μέσο κόστος της τάξης των 50€, ο καταναλωτής θα πετύχει εξοικονόμηση σχεδόν 15% και θα λάβει ένα φύλλο καυσαερίων που πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτει, όπου θα αναγράφεται μεταξύ άλλων και η κατανάλωση που πραγματοποιεί ο λέβητας», λέει ο κ. Σπανουδάκης.

Θερμικές κεφαλές και έξυπνος θερμοστάτης

Ο ίδιος αναφέρεται και στην τοποθέτηση θερμικών κεφαλών, οι οποίες «κοστίζουν περίπου 25 ευρώ για κάθε σώμα και δύνανται να προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας». Συμπληρώνει δε πως «ακόμη ένας σημαντικός τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας είναι η τοποθέτηση ενός έξυπνου θερμοστάτη, το κόστος του οποίου ξεκινά από τα 150€ και μπορεί να περιορίσει σημαντικά το κόστος θέρμανσης».

Γνωστοποιεί επιπλέον ότι με καλύτερη μόνωση των σωλήνων φυσικού αερίου επιτυγχάνεται επιπλέον εξοικονόμηση της τάξης του 10%, τονίζοντας παράλληλα κατηγορηματικά πως «ο κόσμος θα πρέπει να συμβουλεύεται πάντοτε τους ειδικούς πριν πραγματοποιήσει οποιαδήποτε ενέργεια».


Πηγή:www.larissanet.gr

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Τί δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Καύσης Βορείου Ελλάδος «Προμηθέας», Κωνσταντίνος Σπανουδάκης,