Η έλλειψη εργατικών χεριών προβληματίζει τους κερασοπαραγωγούς της Αγιάς

Η έλλειψη εργατικών χεριών προβληματίζει τους κερασοπαραγωγούς της Αγιάς


Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των κερασοπαραγωγών του Δήμου Αγιάς η έλλειψη εργατικών χεριών. Η συγκομιδή των κερασιών ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες και το επόμενο διάστημα αναμένεται να κορυφωθεί. Οι παραγωγοί βλέπουν τη φετινή χρονιά να είναι μέχρι στιγμής, καλή από πλευράς παραγωγής, ωστόσο, η απουσία εργατικών χεριών τους προβληματίζει καθώς υπάρχει κίνδυνος να πάει χαμένη η χρονιά.

Στην προσπάθεια αυτή ο Δήμος Αγιάς ήρθε σε επαφή με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που διαμένουν στις δομές της Λάρισας και του Κοτσουχέρου, οι οποίοι επιθυμούν να εργαστούν ως εργάτες γης. Πήρε το πράσινο φως αλλά αναμένεται έγκριση από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του Δήμου Αγιάς, Βασίλης Σμυρλής, είπε: “Γνωρίζαμε ότι θα υπάρχει πρόβλημα με την έλλειψη εργατικών χεριών. Για το λόγο αυτό φροντίσαμε να έρθουμε σε επικοινωνία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ώστε να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε πρόσφυγες από τις δομές φιλοξενίας του Κουτσοχέρου και της Λάρισας οι οποίοι επιθυμούν να εργαστούν στη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων. Έχουμε την συγκατάθεση τους αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται η έγκριση από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Την αναμένουμε. Διαφορετικά θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χαθούν παραγωγές. Η συγκομιδή των κερασιών ξεκίνησε και χρειάζονται εργατικά χέρια για να μπορέσουν οι παραγωγοί να τα μαζέψουν”.

Παράλληλα, ο κ. Σμυρλής, αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της διάθεσης των προϊόντων, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. “Μεγάλος μέρος αυτών των προϊόντων εξάγονταν στην Ουκρανία και στη Ρωσία. Τώρα θα πρέπει να βρεθούν άλλες αγορές για να μην παραμείνουν αδιάθετα τα προϊόντα μας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους παραγωγούς και την οικονομία μας”.


Πηγή:www.larissanet.gr

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των κερασοπαραγωγών του Δήμου Αγιάς η έλλειψη εργατικών χεριών