Χρ. Σιμορέλης: Λόγοι της μη ένταξης των Τρικαλινών στο πρόγραμμα Μείωσης νιτρορύπανσης

Χρ. Σιμορέλης: Λόγοι της μη ένταξης των Τρικαλινών στο πρόγραμμα Μείωσης νιτρορύπανσης

Με αφορμή δημοσιεύματα και «παρεμβάσεις» που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με τον αποκλεισμό των τρικαλινών παραγωγών από το πρόγραμμα «Μείωση νιτρορύπανσης» (Δράση 10.1.04) του ΠΑΑ 2014-2020 του ΥΠΑΑΤ, θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω τα εξής:

Με την Υ.Α 1013/95296 (ΦΕΚ Β’ 3256/2017)
τέθηκαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας με βάση την οδηγία 91/676/ΕΟΚ και ορίστηκε η μοριοδότηση. Στην παράγραφο 8 αναφέρεται ότι προτεραιότητα δίνονται σε περιοχές με κακή χημική κατάσταση υπόγειων υδατικών συστημάτων και η βαθμολόγηση αυτών γίνεται με κλίμακα έως 100 μόρια, ενώ υπάρχει και ένα δεύτερο κριτήριο που αφορά περιοχές Natura με 20 επιπλέον μόρια. Η κατηγοριοποίηση των αγροτεμαχίων γίνεται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΝ με βάση το σχέδιο διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών του υδατικού διαμερίσματος Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με αυτό, το σύνολο της Π.Ε Τρικάλων βρίσκεται σε ζώνη καλής χημικής συστάσεως υπόγειων υδάτων. Επιπλέον η εξειδίκευση των κριτηρίων επιλογής εγκρίθηκε από την Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΑΑ, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι συλλογικών φορέων του πρωτογενή τομέα, αλλά και φορείς περιφερειακών αρχών (σχετικό Δ.Τ του ΥΠΑΑΤ 24/4/2018)

Παρόλα αυτά μετά την έντονη ανησυχία των τρικαλινών παραγωγών, κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στις 8/12/2017 και απαντήθηκε στις 21/12/2017, (σχετικό οπτικοακουστικό υλικό υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ).

Στην ερώτηση τονίστηκε ιδιαίτερα η αδικία που υπάρχει σε βάρος των τρικαλινών παραγωγών, αφού λόγω της καλής χημικής σύστασης υπόγειων υδάτων, δεν θα λαμβάνουν τα 100 μόρια με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατη η ένταξή τους στο πρόγραμμα, για το οποίο υπήρχε ήδη αυξημένο ενδιαφέρον.

Η απάντηση του Υπουργού, του κ. Αποστόλου, ήταν πως η διαδικασία γίνεται με βάση συγκεκριμένη οδηγία της Ε.Ε και ότι κάθε κράτος-μέλος οφείλει να χαρακτηρίσει τέτοιες περιοχές ως ευπρόσβλητες ή μη ζώνες. Ο χαρακτηρισμός αυτός γίνεται λαμβάνοντας υπόψιν τις τιμές των υπόγειων υδάτων και των λεκανών απορροής, από δείγματα που λαμβάνονται από αυτές.

Υ.Σ:Το αίτημα των τρικαλινών παραγωγών για ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα,που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, μας έχει απασχολήσει πολύ πριν από αυτά τα δημοσιεύματα. Επισυνάπτω την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα στις 8/12/2017 και το σχετικό video με την απάντηση του υπουργού.

Σιμορέλης Χρήστος

Βουλευτής Τρικάλων με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Παρακάτω αυτούσια η επίκαιρη ερώτηση του κ. Σιμορέλη, προς τον αρμόδιο Υπουργό…

erotisi

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 ΘΕΜΑ: «Αναθεώρηση των κριτηρίων επιλογής εκμετάλλευσης για τη δράση 10.01.04, Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα»

Ένα ζήτημα που αφορά τον αγροτικό κόσμο του Νομού Τρικάλων είναι η αναθεώρηση του Μέτρου 10.01.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» το οποίο ανήκει στοΠρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 στο Μέτρο 10 «Γεωπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα».

Η συγκεκριμένη δράση στοχεύει στη μείωση της ρύπανσης του νερού από νιτρικά ιόντα και από άλλες ρυπογόνες εισροές,με σκοπό να στρέψει τον Έλληνα αγρότη σε γεωργικές πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τις αποδόσεις της παραγωγής του και το εισόδημά του.

Με την ΥΑ με αριθμό 1013/95296 (ΦΕΚ Β΄ 3256/2017) έχουν τεθεί τα κριτήρια επιλεξιμότητας καθώς και τα κριτήρια επιλογής εκμετάλλευσης μετην αντίστοιχη μοριοδότηση.Σύμφωνα με αυτή την απόφαση, στην παράγραφο 8,προτεραιότητα δίνεται  σε περιοχές με κακή ποιοτική (χημική) κατάσταση υπογείων υδατικών συστημάτων (ΥΥΣ). Οι περιοχές αυτές βαθμολογούνται μέχρι 100 μόρια, ενώ υπάρχει και ένα δεύτερο κριτήριο που αφορά προστατευόμενες περιοχές (Naturaκ.λ.π), το οποίο μπορεί να δώσει επιπλέον 20 μόρια. Η πιστοποίηση των αγροτεμαχίων γίνεται μηχανογραφικά. Η κατηγοριοποίηση δε των αγροτεμαχίων γίνεται με βάση το σχέδιο διαχείρησης λεκανών απορροής ποταμών υδατικού διαμερίσματος Θεσσαλίας. Σύμφωνα με το χάρτη το σύνολο της Π.Ε Τρικάλων βρίσκεται σε ζώνη καλής χημικής σύστασης υπόγειων υδάτων.

Συνεπώς με αυτό το τρόπο αποκλείονται από το υπό συζήτηση Μέτρο, οι καλλιέργειες σε περιοχές που αν και παρουσιάζουν προβλήματα νιτρορύπανσης, τα υπόγεια ύδατα τους έχει αξιολογηθεί ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Ο ανωτέρω χαρακτηρισμός περί της καλής ή κακής ποιοτικής κατάστασης των ΥΥΣ, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο σύνταξης των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων.

Επειδή η εμφάνιση νιτρικών ιόντων και άλλων ρυπογόνων παραγόντων στα υπόγεια ύδατα είναι πολύ μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία. Οι Έλληνες αγρότες είναι συνειδητοποιημένοι ως προς την προστασία του περιβάλλοντος και επιζητούν να ενταχθούν στη δράση.

Επειδή το ενδιαφέρον των Τρικαλινών αγροτών είναι πολύ μεγάλο για την ένταξή καλλιεργειών στην εν λόγω δράση και από τα μέχρι τώρα στοιχεία του προηγούμενου προγράμματος η ανταπόκριση και τα αποτελέσματα ήταν θετικά.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Αν είναι στην πρόθεση του, η τροποποίηση των κριτηρίων ένταξης στο εν λόγω Μέτρο ώστε να επιτευχθεί ο πραγματικός στόχος του προγράμματος που είναι η μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα και να μην αποκλείονται εκμεταλλεύσεις με καλά ύδατα και σοβαρά προβλήματα νιτρορύπανσης και να μην υπάρξει αποκλεισμός των αγροτών των Τρικάλων από τη δράση.

  

Ο ερωτών βουλευτής

Σιμορέλης Χρήστος


Πηγή:www.pylinews.gr

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Με αφορμή δημοσιεύματα και «παρεμβάσεις» που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με τον αποκλεισμό των τρικαλινών παραγωγών από το πρόγραμμα «Μείωση νιτρορύπανσης» (Δράση 10.1.04) του ΠΑΑ 2014-2020 του ΥΠΑΑΤ, θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω τα εξής: Με την Υ.Α 1013/95296 (ΦΕΚ Β’ 3256/2017) τέθηκαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας με βάση την οδηγία …