Το «στοίχημα» του Σπήλιου Λιβανού

Το «στοίχημα» του Σπήλιου Λιβανού


«Η πανδημία ανέδειξε ένα ουσιαστικό, πλην παραμελημένο δεδομένο. Ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς πολλά άλλα υλικά αγαθά. Όμως, δεν μπορούμε χωρίς τα πολύτιμα προϊόντα της γης, τον καρπό του αγώνα των αγροτών»

Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέλαβε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με τη Νέα Δημοκρατία, Σπήλιος Λιβανός στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Ο νέος υπουργός στην τελετή παράδοσης – παραλαβής έδωσε το στίγμα για το «στοίχημα» της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ποιος είναι ο νέος υπουργός

Ο Σπήλιος Λιβανός, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Είναι γιος του πρώην υπουργού Διονύση Λιβανού και της Αλίκης Κυριακίδου. Σπούδασε Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Άμχερστης Μασαχουσέτης των Η.Π.Α. και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, στις Διεθνείς Σχέσεις και στη Συγκριτική Πολιτική Ανάλυση.

Εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια στην Ελλάδα ως στέλεχος επιχειρήσεων και το 1998 δημιούργησε και έκτοτε λειτουργεί την εταιρεία κατασκευής και διαχείρισης ακινήτων «ΔΙΩΝ Α.Ε.» και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στο Βέλγιο.

Στις εκλογές του 2007 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής. Το 2013, ο τότε πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς του ανέθεσε τη θέση του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του κόμματος. Από το 2016 είναι Πρόεδρος του ΔΣ της πνευματικής εστίας Παναγιώτη Κανελλόπουλου (ΕΦΠΚ).

Μόλις ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τάχθηκε στο πλευρό του. Μετά την εκλογή του, του ανέθεσε τη θέση του Συμβούλου του για θέματα Επιχειρηματικότητας.

Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 εκλέχτηκε Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και από τότε ορίστηκε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ.

Tελετή παράδοσης – παραλαβής

Στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανός ευχαρίστησε την απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου, αλλά και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που τον τίμησε με την εμπιστοσύνη του. 

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Λιβανού:

«Εύχομαι και εγώ καλή χρονιά σε όλους, με υγεία, ευτυχία και καλοτυχία.

Νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα. Αρχικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την μεγάλη τιμή και την εμπιστοσύνη που μου έδειξε αναθέτοντάς μου το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ένα κομβικό υπουργείο με μεγάλο αποτύπωμα  στην  ελληνική κοινωνία και την οικονομία.

Θέλω, βεβαίως, να ευχαριστήσω τον φίλο Κώστα Σκρέκα για τη μέχρι τώρα εξαιρετική συνεργασία μας, που εύχομαι να συνεχισθεί και με την καινούρια του ιδιότητα. Καλή επιτυχία Κώστα. 

Με ιδιαίτερη συγκίνηση  καλούμαι να συνεχίσω το έργο ενός φίλου μιας ολόκληρης ζωής, καθότι με τον Μάκη Βορίδη γνωριζόμαστε για πάνω από 30 χρόνια, και είναι μεγάλη τιμή και χαρά να καλούμαι να συνεχίσω το έργο του.  Του εύχομαι καλή θητεία στα νέα καθήκοντα.

Θα συνεχίσουμε, με την ίδια μεθοδικότητα, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα, με την εξαιρετική υφυπουργό Φωτεινή Αραμπατζή και τον εξαιρετικό συνάδελφο από τη Βουλή και φίλο Γιάννη Οικονόμου.  Και με τους γενικούς γραμματείς, κ.κ. Μπαγινέτα και Στρατάκo και τον υπηρεσιακό γραμματέα κ. Τσαγκαλίδη.

Ιδιαίτερα, όμως, θα ήθελα να σταθώ στη συνδρομή των υπαλλήλων και στελεχών του Υπουργείου, την καρδιά και ψυχή του οργανισμού,  η υψηλή επιστημονική κατάρτιση των οποίων και το αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος που τους διακρίνει, με καθιστούν βέβαιο ότι μαζί θα συνεχίσουμε στο σωστό δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Ενός τομέα που, όπως και κάθε άλλη έκφανση της ζωής μας, υπέστη τις συνέπειες της πρωτόγνωρης πανδημίας που βιώνουμε. Μιας πανδημίας που ανέτρεψε τις ζωές μας, που μας έκανε να αναθεωρήσουμε και να αναστοχαστούμε.

Μιας πανδημίας που ανέδειξε ένα ουσιαστικό, πλην παραμελημένο δεδομένο. Ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς πολλά άλλα υλικά αγαθά. Όμως, δεν μπορούμε χωρίς τα πολύτιμα προϊόντα της γης, τον καρπό του αγώνα των αγροτών.

Παράλληλα, ανέδειξε την αξία μιας σωστά δομένης εφοδιαστικής αλυσίδας. Η διασφάλιση αυτής της εφοδιαστικής αλυσίδας, ιδίως σε μια εποχή όπου είδαμε σύνορα να κλείνουν, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της απερχόμενης ηγεσίας, μαζί με την επιτυχή διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ καθώς και τις άμεσες αποφάσεις για την ενίσχυση των αγροτών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.  

Κεντρικός στόχος  της νέας ηγεσίας του Υπουργείου είναι να καταστήσει σαφές στο σύνολο της κοινωνίας, το αυτονόητο για εμένα, ότι ο αγρότης είναι πυλώνας της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Ο μόχθος, η χειρωνακτική εργασία υπό αντίξοες συνθήκες, συμπυκνώνουν τις αξίες που αντιπροσωπεύει ο Έλληνας αγρότης: σκληρή εργασία, αφοσίωση, αγάπη για το περιβάλλον και τη γη. 

Παράλληλα, η εφαρμογή και βέλτιστη διαχείριση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που διαπραγματεύθηκε επιτυχώς η απερχόμενη πολιτική ηγεσία συνιστά κορυφαία προτεραιότητα.

Επιπλέον,  κρίσιμη είναι και η αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, που θα επιτρέψουν στον Έλληνα αγρότη να αποκτήσει νέους ορίζοντες, πραγματοποιώντας το άλμα στην ψηφιακή εποχή.

Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργηθούν έργα υποδομής, να ενταχθεί η τεχνολογία και τα ασύλληπτα οφέλη της στην καθημερινότητα των αγροτών και της παραγωγής.

Να ανοίξουν νέοι δρόμοι, ώστε να μπορέσουν τα ελληνικά προϊόντα,  μοναδικής αξίας και ποιότητας, να αποκτήσουν τη θέση που τους αρμόζει στην παγκόσμια αγορά, να καταστεί η μεσογειακή διατροφή  brandname της πατρίδας μας.

Αλλά και οι αγρότες μας να μπορούν οι ίδιοι να αποκομίζουν τα οφέλη και την προστιθέμενη αξία  των προϊόντων τους, ανταμοιβώμενοι ουσιαστικά για τον κόπο τους.

Ο πρωτογενής τομέας και ο αγροτικός κόσμος είναι, για μένα, χώρος σύνθεσης και δημιουργίας.  Όχι πεδίο διχασμού  και μικροκομματικών αντιπαραθέσεων.

Για αυτό η δική μου πόρτα, όπως και των Υφυπουργών, θα είναι πάντα ανοικτή σε ουσιαστικές προτάσεις, καινούριες ιδέες και προβληματισμούς.

Υπόσχομαι σκληρή δουλειά και είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί, πολιτική ηγεσία και στελέχη του Υπουργείου,  θα δώσουμε έναν όμορφο αγώνα.

Μια μάχη που θα επιτρέψει την άνθηση του πρωτογενούς τομέα. Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή δύναμη και καλή δουλειά σε όλους».


Πηγή:www.larissanet.gr

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέλαβε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με τη Νέα Δημοκρατία