BSH: Γιατί κλείνει το ιστορικό εργοστάσιο ΠΙΤΣΟΣ

BSH: Γιατί κλείνει το ιστορικό εργοστάσιο ΠΙΤΣΟΣ


Εκπρόσωπος του ομίλου δηλώνει στο Business Daily ότι έχει κλείσει ο κύκλος παραγωγής της μονάδας στον Ρέντη και έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια παράτασης της ζωής του. Διαψεύδει τη μεταφορά στην Τουρκία.

Το τέλος μιας ολόκληρης εποχής θα σφραγιστεί στις αρχές του 2021, καθώς η BSH (Bosch und Siemens Hausgeräte), έχει αποφασίσει να κλείσει το εργοστάσιο της Πίτσος στον Ρέντη, αφού όπως αναφέρει στέλεχος της εταιρείας στο Business Daily, «το εργοστάσιο έχει κλείσει πλέον τον παραγωγικό του κύκλο». Ο ίδιος σημειώνει πως η παραγωγή των προϊόντων που γινόταν στην Ελλάδα θα συνεχιστεί στις μονάδες του εξωτερικού, όπως είχε ανακοινωθεί το 2017.

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Μετάλλου έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ζητούν την παρέμβασή του ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο ενός ιστορικού εργοστασίου και μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα. Η BSH υπογραμμίζει πως έκανε ότι μπορούσε για να παραταθεί η λειτουργία του εργοστασίου μέχρι το τέλος του 2020 και δηλώνει πως θα στηρίξει τους εργαζομένους στην «επόμενη ημέρα».

Ωστόσο η φίρμα Πίτσος θα συνεχίσει να κυκλοφορεί στην Ελλάδα με την παραγωγή των προϊόντων της να γίνεται στα εργοστάσια του εξωτερικού όπως είχε ανακοινωθεί επίσης το 2017, σύμφωνα με την εταιρεία.

BSH: Η εταιρεία έμεινε πιστή στις εξαγγελίες της

Το ιστορικό εργοστάσιο της Πίτσος, ένα από τα αρχαιότερα στην Ελλάδα, επρόκειτο να βάλει λουκέτο αρχικά στο τέλος του 2017, με την BSH να έρχεται στη συνέχεια σε συμφωνία με τους εργαζομένους για παράταση της λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας της Αθήνας έως τις αρχές του 2021. «Δεν έχει αλλάξει κάτι από το 2018 (σ.σ. όταν και ανακοινώθηκε η παράταση της λειτουργίας του εργοστασίου). Η εταιρεία έχει μείνει πιστή στις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις της», τονίζει η BSH και υπογραμμίζει ότι «η εταιρεία είχε δώσει μια παράταση ζωής στο εργοστάσιο, φέρνοντας προϊόντα στη γραμμή παραγωγής που ήταν να παραχθούν σε άλλες χώρες, κυρίως είδη κουζίνας».

Παράλληλα η BSH διαψεύδει πως το κλείσιμο του εργοστασίου στην Ελλάδα σημαίνει πως μεταφέρεται στην Τουρκία. «Δεν τίθεται θέμα μεταφοράς του εργοστασίου. Δεν τίθεται θέμα μεταφοράς σε άλλη χώρα, απλά τέλειωσε ο κύκλος του εργοστασίου στην Ελλάδα», αναφέρουν οι πηγές της εταιρείας σημειώνοντας πως «κάθε εργοστάσιο έχει συγκεκριμένες παραγωγικές δυνατότητες. Κάθε εργοστάσιο έχει ένα κύκλο παραγωγής που κλείνει κάποτε γιατί δεν μπορεί να υποστηρίξει κάτι άλλο. Αλλάζουν οι συνθήκες ζωής, αλλάζουν οι ανάγκες και οι απαιτήσεις».

Το 2018 η εταιρεία είχε ανακοινώσει πως είχε έρθει σε αμοιβαία συμφωνία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων ώστε να μετριαστούν οι συνέπειες για το προσωπικό από την ολοκλήρωση του παραγωγικού κύκλου του εργοστασίου και είχε ανακοινώσει πως το τέλος του εργοστασίου θα έρθει στις αρχές του 2021.

«Η τελευταία ανακοίνωση που είχε βγει 31/7/2018 και είχε κοινοποιηθεί και στους εργαζομένους ήταν προϊόν συνεννόησης των εκπροσώπων των εργαζομένων και της διοίκησης», σημειώνει η BSH και υπογραμμίζει πως, καθώς οι εργαζόμενοι αποτελούν την κύρια προτεραιότητα της, είχαν σχεδιαστεί προγράμματα εθελούσιας εξόδου με αποζημιώσεις. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα πρόσφερε μπόνους 4.000 ευρώ για κάθε έτος απασχόλησης στο εργοστάσιο, με ανώτατο όριο τα 120.000 ευρώ για όσους έχουν περισσότερα από 30 έτη.

Παράλληλα η BSH αναφέρει πως τον τελευταίο χρόνο «εφαρμόζεται από την εταιρεία ένα ακόμα πρόγραμμα για την υποστήριξη των εργαζομένων στην επόμενη ημέρα και την εύρεση εργασίας σε συνεργασία με εταιρεία που ειδικεύεται στο ανθρώπινο δυναμικό» και τονίζει πως όλες οι υποχρεώσεις της εταιρείας απέναντι στους εργαζομένους θα τηρηθούν στο ακέραιο μέχρι τις αρχές του 2021.

Η BSH διαβεβαιώνει πως παραμένει στην Ελλάδα, και συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες της όπως και πριν, στο ίδιο υψηλό επίπεδο που ήταν μέχρι τώρα. Στην ερώτηση αν υπάρχει κάποιο σχέδιο για νέα επένδυση στη χώρα, η εταιρεία απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν εξετάζεται προς το παρόν.

Εργαζόμενοι Πίτσος: Η εταιρεία αθέτησε τις υποσχέσεις για επενδύσεις

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι της Πίτσος και η ΠΟΕΜ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Μετάλλου) στην επιστολή που απέστειλαν στον πρωθυπουργό τονίζουν πως η εταιρεία αθέτησε την συμφωνία της για επενδύσεις και για τις αποχωρήσεις των εργαζομένων.

Σημειώνουν χαρακτηριστικά πως «η αποχώρηση της παραγωγικής μονάδας από την Ελλάδα σημαίνει απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας και μείωση εξαγωγών. Η εταιρεία BSH (PITSOS) χρησιμοποιήθηκε από τη SIEMENS – BOSCH ως αντάλλαγμα στο συμβιβασμό με τη κυβέρνηση, καθώς στη συμφωνία αναφέρεται σαφώς ότι η Siemens θα εξετάσει την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα αξίας 60 εκατ. ευρώ και τη δημιουργία 700 θέσεων εργασίας».

Στην ίδια επιστολή επισημαίνεται πως: «Η εν λόγω επένδυση από τη Siemens των 60 εκατ. ευρώ, αναφέρεται στη μεταφορά του εργοστασίου της BSH (Pitsos) . Η νέα επένδυση που θα εξέταζε να πραγματοποιήσει η Siemens στην Ελλάδα ήταν μια ήδη προγραμματισμένη επένδυση και αφορούσε την μετεγκατάσταση του εργοστάσιου της BSH (Pitsos) από την περιοχή του Ρέντη στην περιοχή της Ελευσίνας. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με το Ελληνικό Δημόσιο παραμένει δίχως υλοποίηση, ενώ με τη «βούλα» των κυβερνήσεων η SIEMENS επέστρεψε στους διαγωνισμούς για δημόσια έργα».

Μια ιστορία 155 ετών

Ήταν 1865 όταν η Πίτσος ξεκίνησε την λειτουργία της σε μια Ελλάδα πολύ διαφορετική από ό,τι είναι σήμερα. Στα πρώτα της χρόνια ξεκίνησε ως εταιρεία κατασκευής μικρών οικιακών συσκευών και θερμοσιφώνων λαδιού και κατασκεύαζε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων. Από μικρές οικιακές συσκευές, φαράσια και μαχαιροπήρουνα, μέχρι συσκευές πετρελαίου, γκαζιέρες και θερμάστρες.

Το 1940 δημιουργούν τις γκαζιέρες ΠΙΤΣΟΣ που διευκολύνουν την ζωή των Ελλήνων, με την εξέλιξη τους να είναι αλματώδης τα επόμενα χρόνια. Από το 1959 ξεκίνησε και η παραγωγή ηλεκτρικών οικιακών συσκευών με την παραγωγή ψυγείων και θερμαστρών πετρελαίου. Το 1960 τα ψυγεία ΠΙΤΣΟΣ, εξοπλισμένα με την τελευταία τεχνολογία της εποχής τους κερδίζουν το ελληνικό καταναλωτικό κοινό.

Ενώ η εταιρεία εξελίσσεται και εισέρχεται και στον χώρο των συσκευών τηλεόρασης, το 1974 αποτελεί σταθμό για την ιστορία της ΠΙΤΣΟΣ καθώς είναι η ημερομηνία που σηματοδοτεί την έναρξη συνεργασίας με τη Siemens Α.Ε. Το 1977 η ΠΙΤΣΟΣ εξαγοράζεται από την BOSCH – SIEMENS HAUSGERATE GmbH και τη SIEMENS A.E. HELLAS. Το 1996 η εταιρία μετονομάζεται σε BSP A.B.E και το 2002 θα αλλάξει ξανά την επωνυμία της σε BSH Οικιακές Συσκευές Α.Β.Ε..

Στα 155 χρόνια της, η ιστορική βιομηχανία βάζει λουκέτο, με το όνομα της ΠΙΤΣΟΣ να διατηρείται στην αγορά αλλά την παραγωγή του, μετά από 1,5 αιώνα, να είναι μακριά από την Ελλάδα. Μια μονάδα κερδοφόρα όπως υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι, αλλά με εξαντλημένες παραγωγικές δυνατότητες, όπως αναφέρει η εταιρεία.


Πηγή:www.larissanet.gr

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Εκπρόσωπος του ομίλου δηλώνει ότι έχει κλείσει ο κύκλος παραγωγής της μονάδας στον Ρέντη και έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια παράτασης της ζωής του